
הרמזור לחופשה משפחתית מוצלחת
יציאה לנופש עם הילדים לא חייבת להיות כאב ראש עבור ההורים אם עובדים מראש על כמה עקרונות בסיסיים וקובעים כללים לכל בני המשפחה
ניני אלבז
חופשה עם הילדים היא דבר מורכב שמצריך מאיתנו, ההורים, התארגנות שונה בין אם בארץ או בחו"ל, בבית מלון או באוהל על שפת הים.
אנחנו משקיעים כל כך הרבה לפני היציאה לחופשה המשפחתית: בודקים לאן ניסע, לכמה זמן, מתי? אנחנו משקיעים כסף, לוקחים ימי חופשה, בוחרים מלון, מדברים על כמה כיף יהיה לנו בחופשה רק שרוב ההורים שוכחים לתת את תשומת הלב ל"איך?". איך לייצר אווירה משפחתית כיפית וטובה בחופשה.
אנחנו רוצים כיף, אנחנו מדברים על כיף ומצפים לכיף ואז לפעמים כבר בחמש הדקות הראשונות מתחילות המריבות בספסל האחורי של הרכב. צעקות על ילד אחד שמפריע לאחיו בכוונה או שלא, קצת "מגע ידיים", הורה שמבקש מהילדים "תפסיקו כבר" מה שלא תמיד ממש עוזר ואז מתחילים איומים ללא כיסוי: "עוד דקה אנחנו חוזרים הביתה" שגולשים לספסל הקדמי למריבה בין ההורים והנה כבר ההרגשה "למה בכלל יצאנו לטיול הזה?".
כשאני שואלת הורים "מהי חופשה מוצלחת בעינכם?" רובם ככולם עונים: "אנחנו יודעים שחופשה אינה יכולה להיות מושלמת, ועדיין היינו רוצים חופשה שיש בה חוויות משפחתיות, של יחד. רגעים של כיף, צחוקים, משחקים משותפים, בלי מריבות, ויכוחים וצעקות. הקשבה הדדית, תמונות, וחוויות".
אז איך עושים את זה אחרת? איך יוצאים וחוזרים מהחופשה המשפחתית עם תחושה ש"לכולנו היה ממש כיף?". הכירו את הרמזור לחופשה המשפחתית המוצלחת.
כמה ימים לפני היציאה לחופשה בני המשפחה יושבים יחד לשיח מקדים ומקדם. הרמזור הוא משפחתי ואישי, כשכולם יושבים יחד וחושבים מה נכון ומתאים למשפחה.
התחילו בלשאול את עצמכם "מה עבד ומה לא עבד לנו בחופשות הקודמות?". נהלו שיח של תיאום ציפיות – תחילה של ההורים בינם לבין עצמם - ואז שיח עם הילדים. באמצעות הרמזור קובעים כללים קטנים שיוצרים הנאה גדולה.
הצבע האדום: מה הדברים שאנחנו כהורים לא מוכנים שיקרו במהלך הטיול? מריבות באוטו, ויכוחים על מסכים, צעקות ואלימות פיזית ומילולית. להפחית תלונות לא מועילות ומעצבנות כמו "מתי מגיעים? חם לי, קר לי, משעמם לי".
מטרת הטיול היא שכולם, כולל ההורים, ייהנו ועל הילדים להיות קשובים אחד לשני ולהורים בפרט, בלי צורך בבקשות חוזרות ונשנות. נושא למחשבה - גם הילדים יכולים להדגיש את האדומים שלהם: מה הם רוצים ולא רוצים שיהיה בחופשה
הצבע הצהוב הוא המקום של תיאום ציפיות, שיח ותקשורת מראש. הקשבה של ההורים לרצונות של הילדים. כל ילד מחליט איזה משחק/ספר/דובי הוא רוצה לקחת איתו כשכאן המקום לדבר על חשיבות שיתוף הפעולה וההתחשבות אחד בשני. זה הרגע לנהל משא ומתן על שעות מסך, מקומות בילוי, בזבוזים, אוכל.
כאן גם המקום להחליט איך מקבלים החלטות לגבי מקומות ישיבה באוטו או בחירת שיר בזמן הנסיעה. כדאי לאפשר לילדים לחשוב, להציע, לתכנן יחד פעילויות. להחליט מתי עוצרים להפסקה בדרך?
הצבע הירוק הוא אור ירוק לחופשה משפחתית מוצלחת. כאן המקום ליהנות יחד, להשתטות, להשתולל, לצחוק ולשחרר קצת מגבלות של בית.
להראות לילדים שאנחנו ההורים סומכים עליהם ועל הבחירות שלהם (תלוי גיל כמובן), לדוגמא איך לבזבז את דמי הכיס שלהם. הילד בוחר מתי הוא "מנצל" את שעות המסך שניתנו לו. הפעלת גמישות מחשבתית וניתוח סיטואציות (לא חייבים להיצמד לתוכנית גם אם נקבעה מראש ויש אפשרות לשנותה).
הורים זכרו: באתם ליהנות יחד עם הילדים ולכן יש לחלק משימות בין כולם, להרעיף מילים טובות ומחזקות, כמה שיותר יותר טוב, לחבק את כולם (בכל עצירה), שיתוף, התייעצות ובקשת עזרה.
הילדים חווים שינויים במזג האוויר, בשעות שינה, במקומות שינה זרים ושונים. יש להיות סבלניים ומכילים לרגישות ואולי גם לחששות שהם מביעים.
הכותבת היא מאמנת אישית, זוגית ומשפחתית. מדריכת הורים, סבים, חמות וכלה